Dan Aldea:

Aldea449Dan Andrei Aldea

„Eu zic că la ora actuală România este pe cel mai bun drum înspre a-şi pierde însăşi esenţa poporului care o locuieşte. Ceea ce nu s-a întâmplat nici sub unguri, nici sub turci, sub ruşi, sub comunism… Acum, îşi pierde identitatea.”

20 de gânduri despre „Dan Aldea:

  1. Gestul sau de a-si retrage cetatenia romana este derutant, scandalos pentru unii. La urma urmei, de ce nu? Gradina Domnului e mare si fiecare are dreptul sa-si urmeze visul. Mai ales daca – financiar – isi permite. Oricum, ceea ce a facut Dan Andrei Aldea in muzica romaneasca va ramane. Asa cum – pastrand proportiile – a ramas ceea ce a facut Brancusi la Targu-Jiu, ceea ce a facut George Enescu in muzica etc. Ceea ce au facut ei stim sau, in timp, putem descoperi. Intrebarea este: ce facem noi cu ceea ce au facut ei. Ne mai intereseaza, mai stim sa pretuim frumusetea artei lor sau ne risipm iremediabil, asa cum – pe o nota fatalista – profeteste acest om bun caruia i s-a facut lehamite de ceea ce bucura acum poporul roman: manele, telenovele, tot arsenalul de colonizare pop culturala americana etc.

    Apreciază

  2. saskiul: Mulţumesc pentru link. Hotărârea, ca şi cetăţenia, îi aparţine, numai că …citând şi pe N. Iorga („a alege şederea în altă ţară e ca şi cum ai alege altă femeie să-i spui ‘mamă’, pentru că ţi se pare mai frumoasă”), aş murmura un cuvânt: starea de acum se adânceşte cu fiecare plecare… Este ceva mai adânc, de neatins pentru noii profeţi! Un loc lăsat de izbelişte nu rămâne liber… O alegere ca aceea e grea, aşa că ce s-a făcut nu e din tot sufletul.

    Apreciază

  3. Andi: Bun re-venit! Îndrăznesc, pentru că sânt „acasă”, să citez dintr-un duhovnic contemporan, referitor la profeţi:
    * “Ma doare de doua ori. O data ca prevad o situatie si strig ca sa prevenim un rau ce e pe cale sa se produca si o data ca nu se da importanta – poate nu din dispret – si se face raul, iar abia dupa aceea vin (oamenii) ca sa ii ajut. Acum inteleg cat au suferit proorocii. Cei mai mari mucenici au fost proorocii. Mucenici mai mari decat toti mucenicii, cu toate ca n-au murit toti cu moarte muceniceasca. Pentru ca mucenicii sufereau pentru putin, in timp ce proorocii vedeau o situatie si sufereau mereu. Au strigat, au strigat, iar ceilalti erau indiferenti. Iar cand a venit vremea si i-a ajuns mania lui Dumnezeu din pricina nepasarii lor, erau chinuiti si aceia (proorocii) impreuna cu ei“. Paisie aghioritul (+12 Iulie, 1994)
    De asemeni, o zi minunată, o săptămână echilibrată şi o viaţă în permanent urcuş către bucuria luminii cea neînserată!

    Apreciază

  4. @Ioan Andoni:
    Nu prea sunt de acord cu ceea ce a spus Nicolae Iorga. Ubi bene ibi patria. In plus, un Muzician, un Artist are ca patrie Pamantul. Mai ales atunci cand la el acasa (daca tot e sa adoptam acest termen) nu are nimeni nevoie de el. Poporu vrea ALTCEVA. Stim pe cine vrea si ce vrea. Daca i sa da de inteles sau i se spune verde in fata: GO el ce sa mai faca? Lumea, din fericire, e destul de mare – slava cerului! Nu pledez pro domo (nu am ales sa traiesc ‘afara’ decat 3 1/2 ani), insa cred ca il inteleg pe Dan Aldea si nu il condamn.

    Apreciază

  5. saskiul: Nu trăim condamnând pe cineva, ci cântărind mereu starea noastră, fiecare pe a sa, în raport cu tot ce ne este pus înainte. Nu avem nici măcar vreme să judecăm pe ceilalţi… Nu ne aflăm întâmplător aici.

    Apreciază

  6. @ Ioan Andoni
    Sorry, dar cuvintele lui N. Iorga nu mi se par tocmai neutre. Am detectat in ele judecata indreptata asupra celui care spune „mama” unei femei mai frumoase („tara adoptata”).
    Lumea este – din fericire – diferita si acum avem posibilitatea sa alegem unde sa traim. Exista o infinitate de nuante si foarte multe culori. Nu doar alb si negru. Daca D Aldea nu a inteles necesitatea ramanerii printre Paunesti, Vadimi, Socaci si viitori Becali etc. acelasi lucru se poate spune si despre ortodocsii care au ales sa respire alt aer si sa migreze spre alte cetati dintr-o lume secularizata, reformata etc.? Sau ei sunt „sub acoperire” pentru ca au legitimatia credintei, spre deosebire de Aldea care nu face apel la credinta si duhovnicia sa? Nu prea vad semnificatia judecatii. Lumea este mare. Nu traim la nesfarsit in aceeasi casa, in acelasi sat/oras, in aceeasi tara. Pana una alta, D Aldea traieste, ca si noi, in UE. Iar noi, ca si el, nu suntem nici mai mult nici mai putin colonizati de filme si muzica si „positive thinking” made in USA. Mai este nevoie sa vorbim despre intersesul covarsitor pentru tot ce vine „din afara” si pentru ignorarea nerusinata a artistilor romani, aici „acasa”? Cine urmareste plecarea artistilor de valoare si atitudini ca cele ale lui Aldea? Nu Aldea, cu siguranta.
    Diferenta este aerul pe care el, nu noi, il respira intr-o tara (Germania) care – inca – functioneaza. Sa fim mai ingaduitori, totusi, domnule Iorga.

    Apreciază

  7. flavius: O fi vrut să spună, ironic, că aşa cum arătăm acum lunecăm sigur în catastrofă. C. Rădulescu-Motru remarca paradoxul supravieţuirii neamului românesc, adică existăm în pofida tuturor criteriilor ce s-au aplicat istoriei noastre; deci previziunile au rămas doar teorii. Altminteri, toate bune!

    Apreciază

  8. @ Ioan Andoni
    Catastrofa, cu siguranta, nu o genereaza Dan Andrei Aldea si cei ca el (Brancusi, Cioran, Ionescu etc.)…De catastrofa generata stim noi de cine ei fug. Ceea ce e cu totul altceva.

    Apreciază

  9. Problema nu e de „pacat” ci de cum stim sa ne purtam cu vaolrile noastre. Un sut in …. Gestul lui are explicatii destule, asta e pacat. Marele pacat al poporului asta atat de amestecat, dar atat de plin de genii, care pana la urma se pierd neintelese, sau se muta unde sunt macar acceptate sau retribuite cum se cuvine… ca sa nu zic intelese. Si sunt prea multe exemple de-a lungul tristei noastre istorii… Tot respectul, Dan Andrei Aldea!!!

    Apreciază

  10. saskiul: Nu îi condamn, repet. Mă străduiesc să mă găsesc pe mine în locul în care mă aflu, evitând recurgerea la soluţia „de avarie”. Nu mă bucură plecarea lor, aşa cum nu mă bucură să-mi văd copiii fără tovarăşi de joacă de seama lor…, copii purtându-se mârlăneşte în toate şi cu toţi, profesori predând derizoriul şi delăsarea, demnitari fără demnitate, părinţi încremeniţi în justificarea propriei imobilităţi (!), „homo homini…” – nimic nou!

    Peisajul social este cel scontat în astfel de conjuncturi. Nu se văd intenţiile bune ci faptele nepăsării.

    Apreciază

  11. Sec, rece, usturator…

    Exact ce ne trebuie, cantitatea acestor gesturi ar trebui nelimitata… Fara numar, cum zice manelistul…

    Am vazut si eu interviul, pe blogul Roxanei Iordache parca…

    Urias Dan Andrei Aldea…

    Apreciază

  12. sunt educata in spritul valorilor nemtesti.

    uitati.va la acest happening si dati.l mai departe: http://www.4wheelers-bayern.de/html/ladyharley.html
    sa il contrazicem in mod simplu pe dan andrei aldea care afirma in interviul sau ca romanii nu isi iau timpul sa faca o cautare pe net si sa afle ce mai face el.
    ba fac multiple cautari si mai si afla.
    1. http://www.dan-aldea.de e momentan inchis

    mergi inainte, dan si nu te mai uita in urma!

    Apreciază

  13. sunt educata in spiritul valorilor germane.
    pe scurt, uitati.va la acest happening si dati.l mai departe:

    http://www.4wheelers-bayern.de/html/ladyharley.html

    sa il contrazicem, simplu, pe dan andrei aldea care afirma ca interesul romanilor pentru muzica lui nu e nici macar atat de mare incat sa faca o cautate pentru „dan aldea” in google, sau sa intre pe pagina lui http://www.dan-aldea.de ca sa se informeze. ba fac si afla ca pagina e inchisa momentan… si ca printre proiecte se numara:
    1. http://www.rainer-fabich.de/html/seize___moment.html
    2. http://z-minga.de/
    3. http://www.mark-coonradt.de/html/mc_home.html (ultimele 3 poze)

    mergi inainte, dan andrei aldea!

    Apreciază

  14. Dane mi-ai facut ziua fericita! Pe pagina http://www.dan-aldea.de/aldea_productions.html am dat peste o muzica pe care nu am cunoscut-o pana acum. Este altceva fata de ce cantai cu SFINX. Multi te stiu dupa cantecul OM BUN pe care-l cantai mereu in Cenaclul Flacara. Pacat pentru noi romanii ca nu te mai avem in tara… Din ce ascult se pare ca nu ai pierdut vremea degeaba pe meleaguri straine. Cred ca multi dintre noi ar fi fericiti sa te putem urmari intr-un concert in tara. Nu trebuie sa te intristeze ca printre noi sunt oameni ce te-au dezamagit!

    Apreciază

  15. Mult zgomot pentru nimic pt. ca 90 % din muzicienii ( emigranti) romani au obtinut cetatenia germana in maximum 5 ani . Cel care in 30 de ani nu a reusit acest lucru, nu-si arata decat slabiciunea de a se integra intr-o alta societate mai avansata ! Multi , foarte multi stim ca este vorba doar de o manipulare , nimic altceva !

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.